Χειμερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι 20/02 - 14/03/2016
Εισαγωγή
Το εργαστήριο αυτό περιστρέφεται γύρω από την βιωματική φωτογραφία και την άμεση , μη εννοιολογική αντίληψη. Η περιπατητική φωτογραφία είναι η ήσυχη πλευρά της φωτογραφίας δρόμου κατα την οποία η προσοχή δίνεται πρωτιστως στην κατασταση του νου του φωτογραφου και όχι στο κυνήγι εξαιρετικών φαινομένων. Αυτή η εσωτερικευση της προσοχής φέρνει μια πιο νηφάλια αναγνωση της πραγματικότητας στην εποχή της ύφεσης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η παραγωγή και/ή ολοκλήρωση ενος φωτογραφικού πορτφόλιο .
 Ο Αλέξης Βασιλικός θα διερευνήσει την περιπατητική φωτογραφία ως μορφή διαλογισμού,
την περιπλάνηση ως δυνατότητα  αδειάσματος του νου και το άδειασμα του νου ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Παράλληλα θα γίνει μια εισαγωγή στο «ενεργειακό editing» - μιας μορφής μη αφηγηματικής σύνθεσης εικόνων.
 O Γιώργος Σαλαμέ θα προσεγγίσει την περιπατητική φωτογραφία ως μορφή πολιτικής χειρονομίας  και μιας ιδιότυπης  διερεύνησης της έννοιας της καθίζησης, τόσο με την φυσική οσο και με την μεταφυσική έννοια.
 Το περπάτημα είναι η μητέρα της μετανάστευσης. O άνθρωπος πριν ακόμα αρχίσει να συνδυάζει τη δράση του με τις λέξειs, είπε ο ανθρωπολόγος Leroi-Gourhan, "ξεκινά με τα πόδια." To Περπάτημα μας θυμίζει αυτό που μας έδωσε τους πολιτισμoύs μας... και συνδέεται με την ευχαρίστηση. Η περιπατητική προσπάθεια είναι συχνά μια ευλογία παρά μια ταλαιπωρία, όμως για κάποιους ο περιπατητής είναι ένας εθελοντής μάρτυρας!
 Η αναζήτηση μιας ανέφικτης απόλαυσηs και μιας απίθανηs αρμονίαs παρακινούν τον περιπατητή - προσκυνητή. Απλό και σύνθετo ταυτόχρονα, το περπάτημα πιστοποιεί ότι η ζωή ξεκινά κατά κάποιο τρόπο ως ανθρώπινη περιπέτεια, γύρω στην ηλικία του ενός έτους. Το περπάτημα είναι μια διαδικασία και ένα πρόσχημα για ένδοσκοπηση. Απο τα πρώτα βήματα στο σπίτι μέχρι τις αποστολές στα Ιμαλάια υπάρχει ένα μεγάλο βήμα που σου επιτρέπει να διασχίσεις τα όρια της ζωής.
 Μοναχική μορφή αντίστασης όχι χωρίς νοσταλγία, το περπάτημα είναι πάντα ένα βήμα προς τον "άλλο". Μια συνάντηση που απαιτεί προσπάθεια απά τον εαυτό μας . Είναι μια θεραπεία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Οι ονειροπολήσεις του Rousseau, του Ρεμπώ και στη συνέχεια των Stevenson, Thoreau, Levy και τοσων άλλων μας ενθαρρύνουν, στην ανάγνωση τους, να βάλουμε τα παπούτσια μας και να περπατήσουμε. Για την χαρά μας και την υγεία μας, το περπάτημα είναι μια μορφή αψήφησης της ταχύτητας και του θορύβου, αυξάνει την περιέργεια, ενθαρρύνει την ταπεινότητα και τη σιωπή, προκαλεί τον διαλογισμό. Καλεί την περισυλλογή, το να είσαι σιωπηλός για να ακούσειs καλύτερα.
 Το περπάτημα μπορεί να μετατραπεί σε ένα προοίμιο για την εκμάθηση τηs ελευθερίαs και να καθιερωθεί ως το πρώτο βήμα σε μια πράξη αντίστασης.
Μεθοδολογία
Το πρώτο μέρος θα διεξαχθεί σε δύο συναντήσεις. Θα περιλαμβάνει (ενδεικτικά) μία εισαγωγήστην εμπειρία των δυο φωτογράφων και τις σχέσεις της φωτογραφίας με το περπάτημα μέσα από την λογοτεχνία, την ποίηση και την ιστορία της φωτογραφίας, καθως και μια γενικότερη ανάλυση –συζήτηση σχετικά με την θέση του φωτογράφου απέναντι και μέσα στην πραγματικότητα.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ντοκυμαντερ και έργα φωτογράφων που ασχολήθηκαν με το είδος αυτό και θα συζητηθούν πρακτικά και μεθοδολογικά ζητήματα που προκύπτουν από την περιπατητική  φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο αλλά και ως εργαλείο πολιτικής καταγραφής. Θα συζητήσουμε σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της εμπειρίας και τις προεκτάσεις αυτής της χειρονομίας στο χρόνο. Κάποια από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι: Πώς μπορούμε να δούμε και να αποτυπώσουμε μια διαφορετική εικόνα του πραγματικού, του καθημερινού; Με ποιό τρόπο μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα οπτικά στερεότυπα της αισθητικής; Πώς είναι δυνατόν να εκφράσουμε μια καθαρή αντίληψη των πραγμάτων φωτογραφίζοντας το καθημερινό, αστικό ή μη τοπίο;
Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στο πρακτικό κομμάτι το οποίο θα είναι η παραγωγή έργου από τους συμμετέχοντες και θα καλύψει τις επόμενες δυο συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προτείνουν ενότητες εικόνων που τους ενδιαφέρουν και εν συνεχεία θα  προχωρήσουν στην υλοποίηση και διαμόρφωσή τους .
Κατά τη διάρκεια του τρίτου μέρους, μαζί με την παρουσία καλεσμένων θα γίνει η παρουσίαση των εργασιών των συμμετεχόντων και συζήτηση – ανάλυση του υλικού .
Κατά τη διάρκεια του τέταρτου μέρους, δηλαδή των τελευταίων δύο συναντήσεων, θα γίνει παρουσίαση των εργασιών των συμμετεχόντων και συζήτηση-ανάλυση του υλικού. Ζητούμενο από τους συμμετέχοντες είναι να μπορέσουν να τοποθετηθούν όχι μόνο απέναντι στις φωτογραφίες ως εικόνες αλλά και μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαδικασία παραγωγής του έργου, το σκεπτικό επιλογής των εικόνων και τη διαχείρισή του με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης σειράς.
Διδάσκοντες
Georges Salameh
O Georges Salameh γεννήθηκε στη Βυρητό το 1973. Σπούδασε Κινηματογράφο και Ιστορία της Τέχνης στο PARIS VIII ST. DENIS στη Γαλλία. Ζεί ανάμεσα στο Palermo και στην Αθήνα. Είναι από το 2009 συνιδρυτής της MeMSéA productions, και συνεργάζεται ως επιμελητής με 2 πλατφόρμες σύγχρονης φωτογραφίας το  Phases Magazine και το Urbanautica. Έχει διοργανώσει και επιμεληθεί αφιερώματα ταινιών και φωτογραφιών και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
http://georgessalameh.blogspot.it
Αλέξης Βασιλικός
Ο Αλέξης Βασιλικός (1977) είναι φωτογράφος με βάση την Αθήνα.Η δουλειά του ερευνά την παρουσία του υψηλού στην καθημερινή ζωή και είναι ένας ενδόμυχος διαλογισμός πάνω στη φύση της πραγματικότητας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει την συν-επιμέλεια του διαδικτυακού περιοδικού σύγχρονης φωτογραφίας Phases magazine. Οι εικόνες του έχουν εκτεθεί σε πολλές εκθέσεις και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρώτο του βιβλίο ‘ALL IN’ δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2015 από τον Phases Editions.
http://alexisvasilikos.net

Οι συναντήσεις του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, στην Αθήνα.
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το εργαστήριο "Peripatetics" παρακολούθησαν οι:
Κωστας Γδοντακης, Πανος Μαζαρακης, Αντωνοπουλου Χρυσαλενα, Αγγελικη Φωτουχου, Γεωργιος Γιανοπουλος, Αννα Μωτου, Ιωαννα Χρονοπουλου, Κυριακος Χρυσοχοιδης, Μυρτω Τζιμα, Νίκη Μπίσυλλα, Νικος Παπαγγελης, Βασιλης Σπαγγούρος, Φανή Βλάχου, Αλεξει Σιοζοφ, Ανάργυρος Δρόλαπας, Μαρι Μασουριδου, Σπυρος Κοκκωνης, Εύη Χαραλαμποπούλου, Πηνελοπη Γερασιμου, Ιωαννης Στεφανιδης.
Το μπλόγκ του εργαστηρίου: http://peripateticsworkshop.tumblr.com/


Back to Top